Peliohjeet

PELIKAUSI 2023-2024 PIEKSÄMÄKI CURLING RY 

SAAPUMINEN JÄÄHALLILLE
Joukkueiden on tultava jäähallille noin klo 19.15, jotta peliä edeltävät toimenpiteet ehditään tekemään ennen varattua jääaikaa. Jäätä päästään moppaamaan ja peplaamaan noin klo 19.30.

VAATTEIDEN VAIHTO JA PELIKENGÄT
Vaatteiden ja kenkien vaihtotilana käytetään vapaata pukuhuonetta, yleensä peli-iltoina ulkoa suoraan pukuhuoneeseen 4. Lisäksi käytössä viereinen pukuhuone Pelikengiksi on varattava erilliset jalkineet, joita ei käytetä ulkokenkinä. Näin estetään hiekan kulkeutuminen jäälle. Hiekka aiheuttaa jääkoneen terille vaurioita. Hiekanmuruset muuttavat myös liukuvan kiven suuntaa. Harjat ja liukurit järjestyvät tarvittaessa seuralta.

Pieksämäen curlingseuran puulaakisarjan peli-ilta

HALLILLA OLEVAT PELIVÄLINEET
Kaukalon kaupungin puoleisen päädyn seinässä olevassa telineessä ovat hakit ja hakkien asennuksessa käytettävä sabluuna. Porakoneen saa hallinhoitajalta. Kivet ovat kaukalon reunassa jään päälle asennetuilla puuritilöillä yhdessä rivissä kankailla peitettynä, jotta ne pysyvät lähes kylminä (alle nolla asteisina) ja eivät jäätyisi. Harjat, liukurit ja pelipöytäkirjat ovat rullakossa. Jyräyslaatikot, harppi ja tulostaulut ovat ripustettuna hallin päätyseinään kiinnitettyhin telineisiin. Peblikannut ovat samassa huoneessa kuin jäänhoitokone.

RADAT JA KIVET
Rata 1 on katsomon puoleisin rata ja rata 5 on jäähyaitioiden puoleisin rata. Kivien säilytyspaikat on merkitty ratanumeroilla kaukalon päätyseinään.

 • Radalle 1 kuuluu sininen / valkoinen A – kivisarja.
 • Radalle 2 kuuluu punainen / keltainen A – kivisarja.
 • Radalle 3 kuuluu sininen / keltainen kivisarja B – kivisarja
 • Radalle 4 kuuluu punainen / keltainen B – kivisarja.
 • Radalle 5 kuuluu sininen / valkoinen B – kivisarja.

Kotijoukkueen työt: Peliohjelmassa ensiksi mainittu joukkue on kotijoukkue. Kotijoukkueella on tummat kivet.

RATOJEN PELIKUNTOON LAITTO
Jää höylätään jäänhoitokoneeella, jonka jälkeen radat on “mopattava”, jotta jääkoneen jättämä irtolumi saadaan pois. Mopit ovat hallin päätyseinällä. Kaikki radat ”moppaa” peliohjemassa radalle 2 merkittty kotijoukkue. “Moppauksen” jälkeen radat peplataan kahteen kertaan lämpimällä vedellä keskilinjaa pitkin kävellen. Kaikki radat peblaa samat henkilöt (Mauri Lähteenmäki, Teuvo Hämäläinen, Martti Korkalainen, Pekka Jäntti). Peplauksen jälkeen radat jyrätään kivillä, jotka on laitettu jyräyslaatikkoon. Kaikki radat jyrää peliohjelmassa radalle 3 merkitty kotijoukkue

HAKKIEN ASENNUS
Hakit asennetaan jäälle sabluunaa ja porakonetta käyttäen peplauksen jälkeen, jolloin varmistutaan, ettei peblaaja kompastu hakkeihin, eikä hakit tule liukkaiksi peplauksesta ja peplaus tulee koko radan pituudelle. Porakoneen saa hallinhoitajalta ja hakkien asennuksessa käytettävää poranterää säilytetään pelipöytäkirjojen kanssa samassa laatikossa, joka on kiinnitetty peliväline rullakkoon. Sabluuna sijoitetaan radan keskiviivan päähän siten, että sabluunan etureuna on radan keskiviivan päässä olevan poikittaisviivan tasalla. Porakoneella porataan sabluunassa olevien reikien läpi jäähän reijät, niin syvälle kuin poranterässä oleva toppari sallii. Hakit asennetaan kuivalle jäälle siten, että hakkien kiinnitys vanerissa olevat tapit menevät sabluunan avulla porattuihin reikiin.Kaikkien ratojen hakkien kiinntysreikien porauksen suorittaa yksi henkilö (Pekka Jäntti, Martti Korkalainen,Teuvo Hämäläinen, Mauri Lähteenmäki)V

KIVIEN KANTO RATOJEN PÄÄHÄN
Ykkösradan kivet ovat kauimpana ja viitos radan kivet lähinpänä kaukalon kaksoisportista katsottuna. Kivien yläpuolella on tekstit mille radalle kivet kuuluvat. Jokainen joukkue kantaa omat kivet kentälle. Koijoukkueella tummat ja vierasjoukkueella vaaleat kivet

TULOSTAULUJEN KULJETUS KENTÄLLE
Tulostaulut ripustetaan kaukalon pleksin reunaan tulostaulun varressa olevasta koukusta.

SEURAN PELIVÄLINEET (harjat ja liukurit)
Jokainen pelaaja kuljettaa henkilökohtaiset pelivälineet kentälle. Seuran harjat ja liukurit löytyvät rullakosta.

PELAAMINEN
Pieksämäen paikallissarjassa  pelataan syyskaudella ensin joukkueen kesken yksinkertainen sarja. Kevätkauden sarjamuotoon vaikuttaa sarjaan osallistuvien joukkueiden määrä sekä kevätkierrokselle tulevat uudet joukkueet. Uudet joukkueet lisätään syyskierroksen sarjataulukon loppuun. Joukkueitten määrän ollessa 10 tai alle pelataan kevätkaudella joukkueitten kesken yksinkertaisen sarjan. Joukkueitten määrän ollessa yli 10 niin paikallissarjaa jatketaan kevätkaudella kahdessa lohkossa. Jos joukkueita on pariton määrä, pelaa alemmassa lohkossa yksi joukkue enemmän. Kevätkauden sarjamuoto tarkentuu, kun tiedetään sarjaan osallistuvien joukkueiden määrä.

 • Pelit pelataan neljällä pelaajalla. Kolmellakin voi pelata, jos joku on estynyt, sairastunut tai saapuu myöhästyneenä Myöhästyneen pelaajan pelipaikka on ilmoitettava ennen ottelun alkua, jolloin hän voi tulla seuraavaan alkavaan päähän omalle paikalleen. Muutoin hän heittää ensimmäisenä pelaajana. Kolmella pelatessa kaksi ensimmäistä heittäjää kukin heittää kolme kiveä ja heittojärjestyksessä kolmas pelaaja kaksi kiveä.
 • Pelaaminen on sallittua myös työntökeppiä käyttäen Suomen Curlingliiton pelisääntöjen mukaisesti (kohta 10 Välineet)
 • Pelissä voi suorittaa yhden vaihdon, jolloin voi vaihtaa myös heittojärjestystä. Viides pelaaja voi harjoitella odottaessaan pelivuoroa. Vaihdosta on ilmoitettava vastustajan kapteenille ennen pelin alkua.
 • Pelit pelataan max. kahdeksan pään peleinä. Aikarajoitteena on klo 21.35. Pelattavan pään viimeisen kiven on pysähdyttävä ennen klo 21.35, jolloin voidaan aloittaa vielä uusi pää. Peliaika päättyy 22.00. Peli voi päättyä tasan.
 • Pelit on pelattava sarjaohjelman mukaisesti. Pelissä on pelattava vähintään 4 päätä. Mikäli joukkue haluaa siirtää pelin, niin sen on huolehdittava pelin siirtojärjestelyt kokonaan, niin ettei laadittu sarjaohjelma muilta osin muutu, ellei joukkue siihen pysty se häviää pelin 6 – 0 ja luovutuksen saanut joukkue saa pelistä 4 voitettua päätä. Pelin voittaja saa 2 pistettä tasapelistä molemmat joukkueet saavat yhden pisteen.

Muilta osin noudatamme Suomen Curlingliiton sääntöjä, jotka on luettavissa www.curling.fi -sivuilta. (Myös uusi vuoden 2022 keskiviivilla olevan kiven siirtosääntö otetaan käyttöön)

Joukkueiden sijoitukset sarjassa

 • Otteluista saadut pisteet, jos ne ovat tasan
 • Seuraavaksi ratkaisee joukkueiden voittamat päät sarjassa, jos ne on tasan
 • Seuraavaksi joukkueiden kiviero sarjassa, jos se on tasan
 • Seuraavaksi joukkueiden voittokivet, jos ne ovat tasan
 • Seuraavaksi joukkueiden voittamat ottelut sarjan alusta laskettuna, jos ne ovat tasan
 • Seuraavaksi ratkaisee joukkueiden keskinäinen ottelu, jos se on tasan (kolmen tai useamman joukkeen ollessa kyseessä niin keskinäisten otteluiden pisteet ja sen jälkeen niiden kiviero)
 • Seuraavaksi joukkueiden sijoitus ratkaistaan arvalla joukkueiden kapteenien läsnäollessa.

Muilta osin noudatamme Suomen Curlingliiton sääntöjä, jotka on luettavissa www.curling.fi -sivuilta.

PELIPÖYTÄKIRJA
Kapteenit laativat pelipöytäkirjan ja hyväksyvät sen allekirjoituksillaan. Hyväksytty pelipöytäkirja laitetaan rullakossa olevaan pelipöytäkirja laatikkoon. Tulokset on luettavissa curlingliiton sivuilta, kohdasta Pieksämäen paikallissarja.P

KIVIEN KANTO KENTÄLTÄ
Pelin loputtua kivet kannetaan takaisin kaukalon reunalle asennetuille puuritilöille yhteen riviin ja peitetään kankailla, ykkösradan kivet kauimmaksi ja viitos radan kivet lähimmäksi kaukalon kaksoisportista katsottuna.

HAKKIEN IRROITUS
Hakit irrotetaan nostamalla. Irrotetut hakit kuljetetaan kaukalon päätyyn kiinnitettyyn telineeseen ja numerotaulut palautetaan omille paikoilleen.

HENKILÖKOHTAISET PELIVÄLINEET
Seuran liukuri ja harja palautetaan rullakkoon. Harja on puhdistettava pelin jälkeen rullakon reunaan kiinnitetyllä harjalla

HALLIN VALAISTUS JA LUKITUS PELI-ILLAN PÄÄTTYESSÄ
Viimeiseksi pelin päätävän joukkueen kapteenit huolehtivat kaukalovalojen sammuttamisesta hallinhoitajien toimiston ikkunan pielessä olevista painikkeista ja hallin lukituksesta siivousvälinevarastosta olevista kytkimistä.

MAKSUT
Paikallissarjan osallistumismaksu on 400 € / joukkue, joka pohjautuu sarjan toteuttamiseen tarvittavan jääajan kustannuksiin. Paikallissarjan osallistumismaksu ei sisällä pelaajavakuutuksia eikä järjestävällä seuralla ole erillistä pelaajavakuutusta. Paikallissarjaan osallistuminen ei edellytä seuran jäsenyyttä.

Lajiin tutustujat
Pieksämäki Curling ry myy 5:n radan jääaikaa maanantai-iltaisin seuran ulkopuolisille ryhmille, jos paikallissarjaohjelmassa on vapaa rata. Jos ulkopuolinen ryhmä on niin suuri, että se tarvitsee koko radan käyttöönsä, niin seuran jäsenet vapauttavat radan ulkopuolisen ryhmän käyttöön.

SEURAN JÄSENYYS   JA PELAAJAVAKUUTUS
Pieksämäki Curling ry:n vuosijäsenmaksu on 10 €. Jäsenyys ei sisällä vakuutusta. Pelaaja saa vakuutuksen liiton kautta hankkimalla harrastajalisenssin hintaan 22 €. Jos aikoo pelata liiton lisenssiä vaativissa kilpailuissa pelaaja hankkii pelaajalisenssin. Ohjeet tästä. Liitolla ei ole henkilöjäseniä, vaan Pieksämäki Curling on seurana liiton jäsen maksamalla jäsenmäärän mukaisen maksun.

Rehtiä kilpailumieltä ja turvallisia pelejä.

Johtokunta